Opisi Pozicija

VRSTE I OPIS POSLOVA NA PROGRAMU

WORK & TRAVEL USA

HOSTESS – dužnosti hostese su da prima rezervacije, dočekuje I pozdravlja goste, pravi raspored sjedenja, tj. raspoređuje goste po stolovima u sali I donosi menije gostima. Po potrebi u spisak dužnosti može se dodati I rad za kasom. Nerijetko ova pozicija uključuje I bakšiš.

CASHIER – dužnost cashier-a je rad na kasi. Odgovoran je za sva pitanja u vezi sa novcem, zatvaranje računa, kao i za sve transakcije sa kreditnim karticama.

FOOD SERVER/WAITER – dužnosti server-a su da prima narudžbe gostiju, služi piće I hranu. Ova pozicija se karakteriše niskim satnicama zbog visokih iznosa bakšiša.

BUS PERSON – dužnost busser-a je da pomaže serveru tako što nagleda, čisti stolove nakon odlaska gostiju I priprema sto I pribor neophodan za doček sljedećih gostiju. Ova pozicija uključuje bakšiš. U tradiciji američke kulture je da gosti ostavljaju 15-20% bakšiša od ukupnog iznosa računa I ovaj gest poštuju svi gosti.

FOOD RUNNER – dužnosti runner-a su punjenje kolica za prevoz hrane, priprema začina, punjenje aparata vrelom vodom ili ledom po potrebi, rad sa hranom i njeno skladištenje. Food runner često sređuje kuhinju i brine o njenoj čistoći itd.

DISHWASHER -dužnost dishwasher-a je pranje sudova, održavanje čistoće u kuhinji I pomoćnim prostorijama.

BARTENDER – dužnost bartender-a je rad za šankomu baru ili restoranu. Zadužen je za miksovanje, pripremu I služenje pica. Za ovaj posao je potrebno veliko iskustvo.

BAR BACK – dužnost osobe zaposlene u bar back-u je pomoć bartender, skladištenje I iznošenje pica, održavanje higijene bara, itd.

FRONT DESK – dužnost osobe zaposlene na front desk-u je doček gostiju u hotelu, primanje rezervacija, čekiranje gostiju i generalno, davanje informacija gostima. Ova pozicija zahteva veoma dobro poznavanje engleskog jezika i obično je karakteriše visoka satnica.

BELL STAFF – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je nošenje prtljaga gostiju na ulasku, odnosno izlasku iz hotela. Ukoliko ne nosi prtljag gostima, od bell boy-a se zahteva da srdačno pozdravlja goste na ulazu u hotel ili lobby. Posao je ponekad naporan. Korisno je poznavanje još nekog od jezika, ali samo u meri dovoljnoj da se srdačno pozdrave gosti iz raznih zemalja i različitih govornih područija.

HOUSEKEEPING – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je svakodnevno održavanje hotelskih soba, ali i održavanje higijene u hotelu uopšte. Za ovu poziciju neophodno je minimalno predznanje engleskog jezika.

KITCHEN HELP – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je pomoć kuvarima u kuhinji.

ROOM SERVICE –dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je dostavljanje porudžbina gostima po sobama.