• United States
  • Srbija
  • Hrvatska
  • Ελλάδα
  • Magyarország
  • España
  • Bosna i Hercegovina
  • Facebook / Work And Travel
  • Instagram / Work And Travel
  • Youtube / Work And Travel
Potrebna dokumentacija

Potrebna dokumentacija

Work & Travel USA

Viza

Student koji sudjeluje u Summer Work and Travel USA programu dobiva J-1 vizu od američke ambasade koja je legalan dokument za ulazak u SAD. Ovaj dokument se izdaje uz obvezu povratka u matičnu zemlju nakon završetka programa. Prema pravilima vlade SAD-a trajanje ove vize ne može biti duže od četiri mjeseca (Od 10. lipnja do 10. listopada). Student mora rasporediti vrijeme za rad i putovanje unutar navedenih datuma. Obično prvo kreće radni period od oko 90 dana nakon kojega studenti putuju od 10 do 30 danja prema vlastitim željama. Sudionici programa osobno odlaze na razgovor u konzulat SAD-a.

Naknada za vizu iznosi 160 USD u kunama

U sezoni 2017./2018. nitko od naših studenata nije odbijen na razgovoru za vizu.

Zdravstveno osiguranje

SAMO U WORK AND TRAVEL GROUP-u SUDIONICI DOBIVAJU ČETVRTI MJESEC ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA URAČUNAT U CIJENU PROGRAMA!

OSIGURANJE U ZAVRŠNOM MJESECU VEOMA JE BITNO, JER STUDENT TADA PUTUJE I POTREBNA MU JE MAKSIMALNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA!

Nakon završenog radnog dijela programa slijedi dodatni mjesec predviđen za putovanje po SAD-u, u kojemu postoje mogućnost da će studentu biti potrebna neka vrsta medicinske usluge, što smo u ovom slučaju pokrili pružanjem zdravstvenog osiguranja za period cjelokupnog boravka u SAD-u

Zdravstveno osiguranje je obavezno i uključeno je u cijenu programa. Osiguranje vrijedi za period trajanja programa. Osiguranje pokriva sve nesretne slučajeve, ali ne pokriva popravke zuba, korekciju vida i nasljedne bolesti. Svaki kandidat dobit će karticu osiguranja i mora se pridržavati uputstava za korištenje osiguranja i obavijestiti osiguravajuće društvo o potencijalnom korištenju medicinskih usluga. Troškovi lijekova nisu uključeni u medicinsko osiguranje. Svaki kandidat mora voditi računa o sebi i biti radno sposoban i zdrav da bi se prijavio na program.

Za zdravstveno osiguranje iskljucivo je nadležna sponzorska/organizatorska kompanija iz SAD-a.

DS form

DS-2019 formular je zvanični sertifikat koji kandidatu omogućava da bude deo programa za kulturnu razmenu; sadrži podatke o organizatoru programa, dužini programa i precizira šta je svrha čitavog procesa. DS-2019 se izdaje od strane američke organizacije koja je organizator boravka studenta u SAD po prijemu na program. Formular ujedno predstavlja i dokaz da kandidat može legalno da radi u SAD-u.

DS-2019 formular službeni je certifikat koji kandidatu omogućava da bude dio programa za kulturnu razmjenu; sadrži podatke o organizatoru programa, dužini programa i precizira što je svrha čitavog procesa. DS-2019 se izdaje od strane američke organizacije koja je organizator boravka studenta u SAD-u po prijemu na program. Formular predstavlja dokaz da kandidat može legalno raditi u SAD-u. DS-2019 dokument je na osnovi kojega se prijavljuje za vizu. Svaki student prijavljen na program pri ulasku u Veleposlanstvo mora imati taj formular. Isti mora biti potpisan i mora se čuvati tijekom putovanja i boravka u SAD-u podjednako kao i viza. Vaša viza nije važeća bez ovog formulara. DS-2019 mora se nositi uz putovnicu stalno, tijekom trajanja programa..

Ukoliko postoji razlika između datuma od kada je viza važeća i od kada počinje program na DS-2019 formularu, (iako se u većini slučajeva ti datumi poklapaju) kandidat je dužan ostati u SAD-u do datuma koji je naveden na formular I-94, a koji se dobiva pri ulasku u Ameriku. Ukoliko kandidat izgubi DS-2019 dužan je odmah obavijesti predstavnika agencije ili direktno kompaniju koja je organizator programa u Americi.

Social Security Number

SSSN je socijalni broj koji svako mora imati kako bi mogao legalno raditi u SAD-u. Ovaj broj dobiva se nakon apliciranja za isti po dolasku u Ameriku. Potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje SSN-a u najbližem uredu Social Securityja, nakon dolaska u Ameriku.

Kandidat mora priložiti:

putovnicu,
DS-2019 formular,
J-1 vizu,
I-94 formular,
Sevis payment confirmation.
SSN se dobiva nakon 15 -20 dana, a kartica s brojem nakon 1-3 mjeseca. Sudionici programa mogu raditi uz potvrdu o predaji dokumenata za SSN. Ukoliko je status potvrđen, student će dobiti socijalni broj (SSN), a ukoliko status nije potvrđen, aplikacija za socijalni broj će biti poslana odjeljenju Državne Bezbednosti da bi se provjerio status studenta, što usporava proces dobivanja socijalnog broja. Samo studenti sa potvrđenim statusom mogu dobiti socijalni broj. Studenti koji nisu potvrđeni u SEVIS sistemu ili se ne pojave prvog dana na poslu, nose “NO SHOW” status, i neće dobiti SSN (ovi slučajevi su rijetki).

SEVIS

Student & Exchange Visitor Information System – SEVIS je sistem koji služi za evidenciju i praćenje sudionika kulturnih razmjena za vrijeme boravka u SAD-u..

Svi se sudionici registriraju u SEVIS. Dokument SEVIS (I-901) obavezan je za dobivanje J-1 vize. Detaljne informacije o SEVIS-u možete naći na: www.ice.gov

I-94 form

I-94 formular sadrži podatke o datumu ulaska i izlaska iz SAD-a. Svaki putnik koji nije državljanin SAD-a, evidentiran je na granici pri ulasku u SAD. Predstavnici imigracijskog odjela elektronskim putem evidentiraju svakog studenta na granici pri ulasku u SAD i to označava datum ulaska u SAD kao i status J-1 vize..

Na obrascu je također naznačena “dužina trajanja boravka” (D/S- Duration of Status) i taj datum se poklapa s datumom na DS-2019 formularu, plus 30 dodatnih dana predviđenih za putovanje. Ukoliko se razlikuju datumi na I-94 i DS-2019 formularu, kandidat je dužan napustiti zemlju vodeći se datumima na I-94 formularu.

Ukoliko kandidati ostanu u Americi nakon datuma navedenog na I-94 postoji mogućnost deportacije i zabrane ulaska u SAD u budućnosti.